Skånska resan
Vad såg Linné i Skåne 1749?


skånska resan bok

När Linné 1749 gjorde en rundresa i Skåne så förde han dagbok och antecknade fynd eller förmodligen var det hans assistent som skrev en del när Linné dikterade. En del av Linnés skrifter, exempelvis Skånska resan finns numera som digital bok. När man läser bokens detaljerade beskrivningar så saknar man bilder. Många av växtfynden anges enbart på latin och växternas latinska namn har dessutom ibland förändrats en del. De svenska "officiella" namnen förändras ganska sällan eftersom det inte finns krav på exakthet, men lokala namn och varianter kan finnas Det fanns det 1749 också och Linné antecknade några. Jag har samlat bokens växtfynd och de flesta latinska namnen är hämtade från registret i utgåvan från 1975 och bör vara några av Linnés ursprungsnamn. Han kan ha haft flera namn ibland men hur som helst är det inte alltid dagens vetenskapliga namn. Emellanåt kan detta motsvara flera arter i dagens system. I boken står växterna ofta benämnda med ett ord samt planschnummer. De svenska namnen som jag anger i växtlista på sidan 2 bör vara sökbara på internet. De flesta är hämtade från en bokutgåva från 1975 och har alltså varit i bruk under det senaste halvseklet och de flesta används fortfarande. Inte bara växtnamnen är förändrade utan även almanackan. Den kalendern som fanns 1749 hade en förskjutning på 11 dagar. Detta ändrades 1 mars 1753 några år senare efter många förvecklingar som beskrivs här i Wikipedia: Gamla stilen och nya stilen. När Linne´skriver 17 maj skall det motsvara 28 maj vilket skall förklara hans brådska vid hemresan från Skåne då han var rädd för nattfrost på ömtåliga plantor i Uppsala.

Numera kan man resa runt digitalt och man kan även leta efter växter digitalt. Avsikten med denna sida var att göra detta med fokus på boken om Linnés Skånska resa 1749.Jag ville illustrera boken på ett enkelt vis, så jag har samlat andras information. Allt för att få synintryck av både kartor och växtbilder. Jag lade in en del som jag själv saknat för att ha glädje av boken och jag har med listor på hans resvägar, resdagar och sträckan som mättes i fjärdingsmil d.v.s. kvartsmil.Till Växtsida Lite kartor finns men mest länkar till andra kartor. Gamla kartor är roligast men dessa får man ju inte härja med hur som helst.
En skånsk känd godsägare (som sedan gjorde karriär som landshövding) har vid bokens utgivning 1751 kommenterat somt i marginalen på sitt exemplar. Bland annat tycker han att ”Linné har svårt för skånskan”. Och att flera ortnamn blev tokiga: Maglarp blev Magderup, Toppeladugård Tåppegård, Blentarp Blentorp, Romele klint Rammele klint, Karsholm Kasholm, Hanaskog Hanackskog, Söllagra Söderåckra, Harlösa Hallösa och så vidare. Det kan man kanske tänka på vid genomläsning av Skåneboken ”Det är skada för den, som ej kienna Skåne, men ännu mera i framtiden, att många byars och orters namn i denne bok blifvit så mycket råbråkade”, påpekarHallenborg.
Det finns även andra intressanta böcker om 1700-tal, geografi, skånska slott och en bok om Skånes gästgivaregårdar.Till kartor Det är många som har åkte runt i Skåne i Linnés spår och det finns flera böcker.Jag bifogar i en lista på de jag hittat, det kan finnas fler. OBS att det jag gjort är lite amatörmässigt och får ses som illustrationer till boken och inte som en förklaring av innehållet. Även om jag kan lite om växter och kartor så är jag inte expert och den som har tillägg får gärna höra av sig via mail till linne1749@skaneresan.se. Det finns numera möjlighet att med hjälp av DNA osv dela in växterna mer och på annat vis, men det kan jag inte rå för...Den som vill ha exakta artuppgifter får fråga någon annan.



Blomma Här är hedblomster. Funnen av Linné på flera besökta platser, mest i sydöstra Skåne. Den är numera fridlyst, ganska sällsynt särskilt om man tar med hela Sverige. Den växer oftast som ett litet antal exemplar på en liten lämplig sandig yta.
Linné fann den i Åhus på flygsandshedar,i Råbelövstrakten, Vittskövle sandriva, Ravlunda öster om Tunbyholm, Everlöv och i Genarp. Denna blomma kan man även söka digitalt i Sländan mixterdata eller i digiflora.I dessa kan man söka på växtnamnet och får välja mellan att skriva namnet på svenska eller på latin. Om man söker på namn i digiflora dyker det upp åtskilliga länkar och nya bildsökningar man kan göra. Digiflora har länkar till Virituella floran och flera andra ställen med bilder och växtinformation. Sländan har andra fördelar som kartor över Skånes fynd och här kan även söka på andra fynd än växter.



Detta projekt började under innesittardagar vårvintern 2016 och jag ville gärna ha upp sidan innan växtsäsongens var slut. Jag var nyfiken på vad man kunde göra i html och med hjälp av information som finns på internet och här är ett första resultat. Jag kunde säkert ha gått in ännu mer för att leta efter detaljer men det hinner jag inte nu och möjligen har jag missat en del.Jag skall korrekturläsa mer till nästa vinter men det har varit mer tidskrävande än jag trodde. Tyvärr är inte resvägarna exakt information utan ungefärlig gissning grundad på bok, gamla kartor och vägstenar.
Nu verkar sidan leva sitt eget liv och tar nya vändingar som jag inte hade tänkt från början...Testing, testing lite av varje.
Vill du göra en egen hemsida med möjlighet att länka till databas eller
kanske lägga in egna kartor så går det hos one.com



Taggat , , , ,
Kontakt: linne1749@skaneresan.se